J. M. R. Lenca grāmatas atvēršanas svētki Eduarda Smiļģa Teātra muzejā

28. martā plkst. 16:00 Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejs aicina uz Jākoba Mihaela Reinholda Lenca tekstu pirmpublicējuma latviešu valodā atklāšanas svētkiem un literāri teatrālu pasākumu – "Jākobs Mihaels Reinholds Lencs. Vidzemē dzimis teātra avangardists".

"Vētras un dziņu" laikmeta dzejnieks Jākobs Mihaels Reinholds Lencs (1751-1792), kurš dzimis Cesvainē un neilgi uzturējies arī Rīgā, ir vācu literatūras lielā mīkla. Gētes atstumts, no Veimāras panteona izraidīts un garīgi salauzts, viņš jau 18. gadsimtā tomēr spējis kļūt par 20. gadsimta modernā teātra priekšvēstnesi. Asas kritikas un sarkasma caurstrāvotās Lenca lugas mūsdienu skatītāju uzrunā tikpat tieši kā autora laikabiedrus.

Vācu teātrim Lencu no jauna atklāja Bertolds Brehts. Savukārt ar Georga Bīhnera stāsta starpniecību Lencs kļuvis par populāru, uz ģenialitātes un vājprāta robežas balansējošu literāru tēlu. Šādā traktējumā dzejnieka personība attēlota arī Volfganga Rīma operā "Jakobs Lencs" (1978).

Grāmata "Jakobs Mihaels Reinholds Lencs. Aumeistars jeb Mājaudzināšanas priekšrocības. Piezīmes par teātri" ir pirmais plašākais mēģinājums tuvināt Lencu lasītājam latviešu tulkojumā. Izdevumā iekļauta viņa programmatiskā eseja "Piezīmes par teātri" un hrestomātiskā luga "Aumeistars jeb Mājaudzināšanas priekšrocības". Šī grāmata izdota projekta "J. M. R. Lencam – 260" ietvaros. Sastādītāja – Beata Paškevica, no vācu valodas tulkojuši Beata Paškevica un Valdis Bisenieks.

Programmā: J. M. R. Lenca esejas "Piezīmes par teātri" un lugas "Aumeistars" fragmentus lasa un spēlē LKA topošie jaunie aktieri – Kaspars Zāle, Kristaps Ķeselis, Mārtiņš Upenieks, Uldis Siliņš; Dr. phil. Beata Paškevica iepazīstina ar J. M. R. Lenca dzīvi un daiļradi; Dr. art. Līga Ulberte dalās pārdomās un iespaidos par A. Hermaņa "Zaldātiem" Zalcburgā; Dr. philol. Gundega Grīnuma stāsta par Lenca un Gētes draudzību; Amanda Aizpuriete runā par "savu" Lencu; J. M. R. Lenca tekstu pirmpublicējuma latviešu valodā atklāšanas svētki.

Ieeja bez maksas.